ANALYSE – Sinds afgelopen oktober zijn aandelenmarkten weer flink in beweging, soms met extreme sprongen. Na een stevige daling eind 2018 nadert de brede Europese index, de Stoxx 600, wederom de oude recordstanden.

De afgelopen twintig jaar heeft de Stoxx 600 index rond deze recordstanden constant zijn hoofd gestoten. Gaat het deze keer anders zijn en zal Europa net als in de VS eindelijk nieuwe recordstanden bereiken?

Er is nog al wat veranderd in de afgelopen zes maanden. In de laatste maanden van 2018 werden beleggers geconfronteerd met oplopende handelsspanningen, wereldwijde economische groeivertraging en centrale banken die aan monetaire teugels trokken. Na de flinke stijgingen van de afgelopen jaren was dit voldoende reden voor een stevig rondje winstnemingen.

Maar begin dit jaar werd de dreiging van escalatie van het handelsconflict tussen Donald Trump en China verruild voor hoop op een handelsdeal. Ook de plotselinge draai van centrale banken naar een versoepeling van het monetaire beleid zorgde voor een stevige wind in de rug. Er is zelfs speculatie dat als de economie verder vertraagt, er extra ruimte is voor nieuwe stimuleringsmaatregelen van centrale banken.

Kortom: angst is verruild voor hoop, met als gevolg dat beurzen in de VS nieuwe records opzoeken en in Europa de hoogtepunten van de afgelopen 20 jaar weer binnen handbereik zijn.

Onzekere economie: Europa loopt achter

Op dit moment koelt de wereldwijde economische groei af, wat overigens ook normaal is na zo’n lange tijd van hoogconjunctuur. Maar door de verwachting op een Amerikaans-Chinese handelsdeal en het soepelere beleid van de centrale banken is er hoop dat het allemaal wel mee zal vallen en dat het na de zomer weer beter zal gaan.

Wel is het zo dat Europa achterloopt bij de wereldconjunctuur. Dat geld ook voor de beurzen, waar bijvoorbeeld de Amerikaanse beurzen al vele jaren beter presteren. Dit is vooral het gevolg van de sterkere economie in de VS en de sterke vertegenwoordiging van technologie-aandelen op de Amerikaanse beurs.

De beurzen zijn ook verslaafd aan goedkoop geld. Het gevolg hiervan is dat wereldwijd de schuldenberg wel verder oploopt en veel van de huidige economische groei met schulden wordt gefinancierd.

Toch worden beleggers door ‘TINA’ (There Is No Alternative) gedwongen om aandelen op te zoeken voor enig rendement. Hoelang dit proces houdbaar is, zal moeten blijken. Maar sinds 2009 werkt dit beleid prima voor aandelenbeleggers. Het is nu belangrijk dat de wereldeconomie stabiliseert en weer gaat groeien.

Ook dienen bedrijven per saldo goed te blijven presteren om het huidige positieve momentum gaande te houden. Dit is nodig om de fundamentele waarderingen van aandelen relatief aantrekkelijk te houden.

Aandelen: Stoxx 600 botst steeds tegen plafond

Hoe staan Europese aandelen er nu voor? Onderstaande grafiek laat zien dat de Stoxx 600-index sinds 1999 vier maal zijn hoofd heeft gestoten rond de weerstandszone 400-415 punten. Afgelopen oktober werd de opwaartse trendlijn neerwaarts gebroken en dat was het startschot voor een stevige correctie.

(klik voor uitvergroting)

De steunzone van 300-325 punten deed zijn werk en rond de jaarwisseling zette de imposante herstelbeweging in. Vanuit technische optiek is het langetermijnbeeld neutraal met een ruime bandbreedte van tussen 300-325 punten en 400-415 punten. Dit is het gevolg van de recente forse beweeglijkheid.

Vanaf de huidige niveaus is er nog steeds enig opwaarts potentieel voordat de zware weerstandszone op 400-415 punten opnieuw wordt bereikt. Indien dit wederom een brug te ver blijkt te zijn, zijn winstnemingen waarschijnlijk en kunnen de koersen weer terugvallen.

Mocht de genoemde bandbreedte echter opwaarts worden doorbroken, dan zal dat voor nieuw opwaarts potentieel zorgen. Nieuwe records kunnen dan worden opgezocht. Een verdere opleving richting de 500 punten is dan niet uitgesloten. Maar nogmaals, eerst dient het sterke plafond te worden doorbroken.

Code groen...of Code oranje?

Op deze koersniveaus voor Europese aandelen lijkt het aanhouden van een neutrale, goed gespreide portefeuille vooralsnog gerechtvaardigd. Het goede nieuws is dat naast aandelen nagenoeg ook alle andere vermogenscategorieën dit jaar stijgen.

Vooral de stijging van grondstoffen, onder aanvoering van olie, zorgt in een goed gespreide portefeuille voor bovengemiddelde rendementen met een lager gemiddeld risico.

Wat betref de Stoxx 600-index is het dus van belang dat de economische vooruitzichten verbeteren, centrale banken de rente laag houden en de bedrijfswinsten verder oplopen. Dat kan resulteren in nieuwe recordstanden. Een dusdanige opwaartse impuls zou vanuit technische optiek 'code groen' opleveren. Dat zou een offensievere houding voor Europese aandelen rechtvaardigen.

Maar indien het wederom niet lukt om de oude records te doorbreken, is het afbouwen van risico consistent met de strategie in een neutrale marktfase en blijft vooralsnog 'code oranje' van kracht.

Er is dus reden voor hoop, maar dan moeten negatieve verassingen uitblijven en moet de Stoxx 600 laten zien dat het plafond niet van glas is!

Michael Nabarro, CMT is een onafhankelijke marktanalist. Zijn carrière begon in 1989 en is sindsdien actief betrokken bij het adviseren en begeleiden van particuliere en professionele relaties, voornamelijk diegene met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen